Вітаємо Іващенко Анастасію з Подякою Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА





Відрадно зауважити, що серед учнів ПТНЗ області була відзначена саме учениця нашого ліцею. Оксана Палійчук, директор Департаменту освіти і науки, оголосила подяку Іващенко Анастасії за високі здобутки у вивченні рідної мови, знання культури українського народу, культури інших народів, сприяння та піднесення  престижу української мови серед учнівської молоді. Менеджер Видавничого Дому «БукРек», Любов Прокопишин, вручила пам’ятний подарунок.
Уся ліцейна родина вітає Анастасію Іващенко. Пишаємося нашою ученицею й зичимо міцного здоров`я, натхнення, подальших успіхів, творчого неспокою та багато перемог у майбутньому!

Відзначення Міжнародного дня рідної мови









У Чернівецькому професійному ліцеї сфери послуг традиційно проводяться заходи з нагоди Міжнародного дня рідної мови, який відзначається в Україні з 2000 року. Напередодні свята учні відвідали Чернівецьку філію бібліотеки № 5. Працівники бібліотеки організували виставку художніх творів, присвячених Міжнародному дню рідної мови, а учні виступили з доповідями про історію виникнення та розвитку мови, обставини і чинники, які сприяли цьому. Учні декламували вірші відомих українських поетів, які все своє життя возвеличували рідну мову.
У теплій і дружній атмосфері 21 лютого в актовій залі ліцею відбулося урочисте відзначення цього свята, епіграфом заходу були слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирають мову». Учасники дізнались про історію виникнення Міжнародного дня рідної мови, найпопулярніші мови світу, важливість збереження кожному етносу своєї мови, а також учні ще раз переконалися, що українська мова – це наша національна ознака, в мові -  наша культура, сутність нашої нації. Цікавою була інформація про те, що кожній мові притаманна особлива палітра її вираження: пісні, вірші, діалекти, усна народна творчість. Краса і велич рідного слова, яку оспівували українські поети, пролунала у піднесеному, емоційному виконанні учениці Солоненко Олеександри - «Мова, наша мова» Ю.Рибчинського, а Воронка Анна продекламувала поезію «Гуцулко» Михайла Брозинського, який завітав на святкове дійство.
Михайло Брозинський - поет, прозаїк, публіцист редактор газети, член національної спілки журналістів України, об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, лауреат журналістської премії імені Григорія Шабашкевича, літературної премії імені Дмитра Загула, почесний громадян села Михалкове. Михайло Федорович відверто поділився з присутніми фактами своєї біографії, яка припала на досить буремні часи. Учасники зустрічі спілкувалися з гостем, розглядали презентовані ним збірки та слухали його поезії.
На згадку про цей день Михайло Федорович презентував поетичні збірки «Літа на долоні», «Квіт папороті» і «Політок (дещиця)» з автографом та приємними побажаннями. Безсумнівно, зустріч із Михайлом Брозинським залишила у серцях присутніх тепло і радість від спілкування, бажання прочитати ще більше творів сучасної української літератури.
Мова відображає самобутність багатомільйонного українського народу і є основою його духовності та історичної пам’яті. Хронологічно Міжнародний День рідної мови збігся із Днем пам’яті Героїв Небесної Сотні, які віддали життя за нове майбутнє країни, її волю і незалежність, за рідну мову свого народу. Сьогодні у пам’ять про Небесну Сотню названо низку вулиць і площ, складено пісні та літературні твори, знято фільми, відкрито пам'ятники та випущено медалі. Учениця І курсу, Горпинюк Олександра, натхненно виконала пісню «Про Україну».
На завершення урочистостей з нагоди Міжнародного дня рідної мови усі бажаючі долучилися до написання диктанту єдності «Україна – наша земля, наша Батьківщина».
Свято рідної мови стало незабутньою подією у житті ліцеїстів, підтвердило, що мова є першою і вагомою ознакою людської культури. Пам’ятаймо, що ми живемо у мові, а вона – в нас. Любімо, поважаймо, збагачуймо нашу неповторну, солов’їну мову!