Україні бути українською

З 6 по 10 листопада у Чернівецькому професійному ліцеї сфери послуг проходив предметно-методичний тиждень української мови та літератури, приурочений до Дня української писемності й мови. Цього року програма предметного тижня була досить насиченою,учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної мови.

У понеділок викладачі української мови та літератури за участю третьокурсників провели тематичний екскурс для учнів першого курсуна тему «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

7 листопада Лупул К.В. презентувала пристендовий урок української мови на ІІ курсі «Аналіз переказу. Розділові знаки в реченнях із прямою мовою і в діалозі. Пунктуаційний аналіз. Способи цитування». Викладач розкрила власну технологію проведення реального уроку, детально проаналізувала кожен етап, його макро- і мікроструктури, аргументувала доцільність застосованих методів навчання.

9 листопада день виявився насиченим та емоційним. У ліцеї панувала атмосфера патріотизму та національної самосвідомості. Одним із найцікавіших заходів у рамках проведення Дня української писемностіта мови став радіодиктант національної єдності, до якого долучилася велика ліцейна родина. Цього ж дня відбулося відкриття іпроведення І етапу конкурсу  ім. П. Яцика. День української писемності та мови і Міжнародний конкурс знавців української мови ім. П.Яцика спрямовані на підтримку рідної мови й проводяться з метою привернути увагу світового українства до проблем української мови, на необхідність її вивчення і розвитку, пропаганду і популяризацію, водночас демонстрацію її краси і багатства, літературної довершеності.

Під час квесту до Дня української писемності й мови, який стартував у вівторок і завершився у п’ятницю, учні мали можливість вкотре проявити свою ерудицію та вміння швидко орієнтуватися в командній грі. Шлях до вирішення завдань та отримання балів був захоплюючим і пізнавальним. Адже кожна з чотирьох станцій містила цікаві завдання, до виконання яких гравці доклали максимум зусиль, продемонструвавши свої навички і розумову активність. Учням було запропоновано блок літературно – мовних конкурсних завдань: «ІТ-фахівець», «Ерудит», «Літературознавча», «Шифрувальна».

10 листопада, нарешті, інтрига, яка декілька днів тримала в напрузі учасників квесту, була розкрита. Ретельна робота журі — і серед учасників визначено найкращих.За результатами квестув командному заліку учасники посіли такі місця:

група 5- І місце;

група 3 - ІІ місце;

група 4 - ІІІ місце.

Таланти учнів приємно вражають, а небайдужість і відповідальність у щоденних справах спонукають творити нові шедеври прекрасного.У голові впевнено бринить думка: «Україні бути! Майбутнє нації — в надійних руках!» А душу переповнює почуття гордості за нашу красиву й багату країну, любові до української культури й рідного слова та бажання працею долучитися до процвітання нашої України, прагнення передати прийдешнiм поколінням спадщину, гідну великого народу.
















Увага!
Відповідно до листа МОНУ від 14.09.2017 №1/9-495 10 жовтня 2017 року о 15.00 год. у Чернівецькому професійно-технічному ліцеї сфери послуг відбудеться урочисте відкриття VІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та І етап Конкурсу. 
Бажаю успіхів усім учасникам Конкурсу!